Arról már írtam, hogy miért fontos az érzéseink kifejezése (ide kattintva el tudod olvasni), most nézzük tovább ezt a témát. 

Az első lépés mindig az, hogy magunkban rendet rakunk, hogy mit is érzünk pontosan. A második lépés az, hogy megfontoljuk, mit fogunk ezzel az érzéssel csinálni. Három variáció van.

  1. Rögtön kimondani

Ebben az esetben figyelnünk kell a megfelelő kommunikációra, de ha rögtön ki is mondjuk az érzéseinket, akkor instant megkönnyebbülünk. Erről a másik cikkemben írtam részletesen. Ez a leghatékonyabb megoldás, azonban nem minden esetben ez a legcélravezetőbb. Nézzük tovább a többit.

2. Később mondjuk ki

Várunk a megfelelő pillanatra. Akár párkapcsolatról beszélünk, akár munkahelyről vagy családról, mindig létezik egy úgynevezett legjobb pillanat. Ha tudunk egy kicsit várni, és nem kivánkozik rögtön ki belőlünk, akkor legyünk türelemmel és várjunk a megfelelő pillanatra. A magánéletünkben ilyen pillanat lehet például, amikor egy mélyebb beszélgetésben vagyunk, a munkahelyen például amikor a főnök visszacsatolást kér, véleményedet kérdezi vagy az iránt érdeklődik, hogy mire lenne szükséged ahhoz, hogy nagyobb számokat hozz.. Ezek csak példák, remélem, hogy le tudod fordítani a saját életedben rejlő problémákra.

Tehát javaslom, hogy később mondjuk el az érzéseinket és várjunk a megfelelő pillanatra, ehhez teremthetünk proaktívan mi is alkalmat. Kezdeményezhetünk egy beszélgetést. Ugyanis amíg várunk arra az alkalomra, addig dédelgetjük a haragunkat, addig az elveszi az időnket, figyelmünket, és elszívja az energiáinkat. Mert ekkor újra és újra elpróbáljuk magunkban, hogy mit is fogunk majd a másiknak mondani. Ez rengeteg energiánkat elszívja.

Amikor a klienseimnek tanácsolom, hogy máris mondják el a párjuknak, hogy mit éreznek, nagyon megkönnyebbülnek. Erre érdemes egy külön alkalmat teremteni, például meghívni a párodat egy esti borozásra, vagy étterembe, ahol nincs telefonnyomkodás, vagy csak egyszerűen este vacsora után elmondani, mi bánt. Amikor ezt megteszik a klienseim és elkezdik alkalmazni, nagy minőségi változás áll be a kapcsolatban és az ő lelkükben is.

3. A harmadik lehetőség, amikor úgy döntünk, hogy nem vállaljuk fel az érzéseinket.

Sokszor ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, azonban én igen kevés helyzetben ajánlom ezt. A pároddal semmilyen esetben sem ajánlom, én az őszinte párkapcsolatok híve vagyok. A családban, tehát szüleinkkel és gyermekeinkkel is lehetünk őszinték. Illetve nézzük ezt a kérdést a karrierünkben. Ha hiszed ha nem, a munkahelyen az érzelmek felvállalása (az első megdöbbenés után) tiszteletet vált ki a kollégákból, főnökből, ha ezt asszertíven teszed. Sokan úgy véljük, hogy a munkahelyen maszkot kell húznunk, hogy megfeleljünk. Nos, kérdem én, milyen munkahely ez? Tehát törekedj arra, hogy asszertíven kifejezed az érzéseidet oly módon, hogy miközben kifejezed az édekeidet, a másik érdeke nem sérül.

Itt egy cikkem arról, hogy Miért fontos, hogy kifejezzük a bennünk lévő érzéseket.

Ha közelebb szeretnél kerülni az érzéseidhez, akkor mindenképpen olvasd el a könyvemet! INGYEN le tudod tölteni erről a linkről.

Olvasd el a cikkemet az elvárásokról! Javítani tudod az érzelmi intelligenciádat, ha megtanulod helyén kezelni az elvárásaidat. 🙂 Ide kattintva olvasd el!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük