Hogyan kommunikáljuk érzéseinket a párkapcsolatban?

A legtöbb kliensem párkapcsolati problémával fordul hozzám, mivel párkapcsolati coachként és szexuálterapeutaként ez a szakterületem, – nem mellesleg – a szenvedélyem.

Gyakori problémaként tapasztalom, hogy sokan nem tudák kifejezni a mély érzéseiket úgy, hogy a másik fél ne bántódjon meg és ez építse a kapcsolatot. Ezért írtam ebből a témából egy segítő cikket.  

Tehát hogyan kommunikáljuk érzéseinket a párkapcsolatban?


Mielőtt belemegyünk a témába, tisztázzunk négy fogalmat! Két fél között négyféle kommunikáció léphet érvénybe.

A felek kommunikálhatnak agresszívan, ekkor az egyik a saját érdekeit érvényesíti úgy, hogy közben a másik érdeke sérül. Ez történhet nyíltan (aktív agresszió) és passzívan (passzív agresszió) is. Az aktív agresszió felismerhetőbb, mert ilyen a kiabálás, a csapkodás vagy fizikai bántalmazás. A passzív agresszió már nem ennyire nyilvánvaló, ezért sokszor nem is ismerjük fel.  Erre példa, amikor valaki megsértődik, rendszeresen elkésik vagy direkt elfelejt dolgokat. Például, ha azt érzed, hogy a másik megsértődik, joggal érzel magadban feszültséget. Igazából minden agressziónak nevezhető, ami belőled, mint másik félből feszültséget vált ki. Nagyon gyakori a párkapcsolatokban a passzív agresszió. Az agresszió mindig agressziót szül. Ehelyett a problémákat meg kellene beszélni, az érzéseket őszintén meg kellene osztani egymással.

Asszertivitás az, amikor úgy tudjuk érvényesíteni érdekeinket, hogy a másik érdeke nem sérül. Ezt önérvényesítésnek is nevezhetjük, ebből minkét fél pozitívan jön ki.

Hasonló fogalom, de nem ugyanolyan a kompromisszum, viszont itt mindkét fél lead az igényeiből a konfliktus elkerülése érdekében.

Végül az alárendelődés (szubmisszivitás), amikor engedem, hogy a másik érdeke érvényesüljön az én érdekem sérelmére. Tudom, hogy jó néha alárendelődni a másiknak, ezzel megelőzve a konfliktust, de inkább állj ki magadért és figyeld a saját érzéseidet!

Az elején, amikor szerelmesek vagyunk, meg szeretnénk felelni a társunknak, mert azt szeretnénk, hogy jó színben lásson minket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni saját igényeinkről, ehelyett az ő szükségleteit figyeljünk, mert tetszeni akarunk neki.

Ha a kapcsolat elején a másik alá rendelődsz, akkor mi lesz 2 év múlva? Ekkor a szerelem már elmúlik, tehát sem szerelmes nem vagy, sem önmagad nem vagy. Nehéz ebben proaktívak lennünk, mert az elején a szerelemben természetes tulajdonság, hogy elveszítjük kicsit önmagunkat, hogy a másiknak megfeleljünk. Illetve ekkor alakul ki a szimbiózis, tehát szinte összeolvadnak a felek, ezt nevezzük óceáni érzésnek.


A fő szabály az, hogy már a legelején úgy kommunikáljunk a másikkal, mint ahogy öt év múlva is szeretnénk.

Ha már az elején alárendelődsz és nem képviseled magad valamiben, akkor később már nagyon nehezen tudsz ezen változtatni, mert a másik nem fogja érteni, hogy ami eddig jó volt, az ezután miért szül elégedetlenséget.

Ha igazán hű szeretnél lenni magadhoz, akkor figyeld a saját érzéseidet, például hogyan érzed magad kettesben és társaságban, legyél önmagad, amennyire csak tudsz. Ezután a másik eldöntheti, hogy ez tetszel-e neki vagy sem. Addig várjunk, amíg jön valaki, akinek tetszünk akkor, amikor teljes mértékben önmagunkat adjuk.  

A Transzformáld át önmagad és ezáltal a párkapcsolatodat is! 5 hetes élő online programomnak az a célja, hogy téged egy magasabb minőségbe emeljen, ahol képes vagy őszintén, önazonosan és Istennőként létezni egy párkapcsolatban. Kattints ide és jelentkezz!